Založ si blog

Quo vadis , , Medzinárodné sochárske sympózium Vyšné Ružbachy“

Medzinárodné sochárske sympózium vo Vyšných Ružbachoch slávi v roku 2015 svoje 50. výročie založenia.

Ab imo pectore..

Z hĺbky srdca…

 

Bez názvu

 

Obec Vyšné Ružbachy sa nachádza na východných svahoch Spišskej Magury. Priaznivé klimatické podmienky a teplé minerálne pramene, ihličnaté lesy a horský ráz krajiny – to sú atribúty, vďaka ktorým je obec Vyšné Ružbachy vyhľadávaným kúpeľným, rekreačným a turistickým strediskom. Veľkým lákadlom pre návštevníkov Vyšných Ružbách sú turistické zaujímavosti a atraktivita okolia, aké štedrým priehrštím ponúka príroda Spišskej Magury, Ľubovnianskej vrchoviny i Pieninského národného parku.

Medzi dominanty Vyšných Ružbách patrí travertínový lom, ktorý dláta sochárov premenili na zaujímavú galériu sôch pod otvoreným nebom. Skvost regiónu Stará Ľubovňa má dlhoročnú tradíciu – je najstarším sympóziom na území bývalého Československa.

Začiatky siahajú do r. 1964, kedy sa konal prípravný, nultý ročník. Pri jeho zrode stáli sochári Miloslav Chlupáč, Rudolf Uher, Andrej Rudavský a predovšetkým zakladateľ európskej sochárskej sympoziálnej tradície, zosnulý Karl Prantl. Samotnou inšpiráciou umelcov sa stalo sochárske sympóziom v St. Margarethen v Rakúsku. Nájsť vhodnú lokalitu v Československu, ktorá by vyhovovala atribútom sochárov nebolo jednoduché. Miesto s kameňmi so sochárskou kvalitou a vlastnosťami, či vhodnosťou  a výnimočnosťou prostredia pre tvorbu sympoziálneho typu padlo na Vyšné Ružbachy.

 

P1050647

Zámer alebo  náhoda ?  Ružbachy boli pre stretnutie sochárov predurčené – bol tu vhodný sochársky materiál – kvalitný Ružbašský travertín v prírodnom teréne so svojráznou profiláciou striedajúcich sa lúk, miernych návrší, či zalesnených kopcov územia bohatého na minerálne pramene. Tento región si zároveň zachoval bohatú pôvodnú kultúru a tradíciu vo svojom nárečí, piesňach, krojoch, zvykoch a ľudovej architektúre. Celá táto scenéria kultúrneho a prírodného prostredie pôsobí inšpirujúco na umelcov. Počas sympózia vznikajú diela, ktoré vytvárali umelci svoje diela slobodne, bez nútenej ideovej motivácie, či objednávky. Práve táto slobodná  realizácia bola pre sochárov veľmi dôležitá.

 

P1050645

Na sympóziách vznikali sochy, ktoré akoby priamo vyrastali zo zeme. Na svojich obdivovateľov pôsobili dojmom „totemového spojenia s prírodným prostredím“. Takúto podobu a dojem vytvára dodnes areál Medzinárodného sympózia vo Vyšných Ružbachoch.  Na rozlohe niekoľko sto štvorcových metrov má návštevník možnosť vidieť vyše sto skulptúr rôznych svetových autorov, rôznych kultúr, ale aj rôznej úrovne. Komplex tak predstavuje kultúrnu pamiatku s mohutnou dokumentárnou a historickou hodnotou, dobovú kroniku ideí vysekanú v kameni, medzinárodnú muzeálnu expozíciu pod holým nebom.

P1030475

História Ružbašského sympózia sa začína rokom 1964 ktoré sú zaradené do štyroch významných  etáp:

  • obdobie rokov 1964 – 1969
  • obdobie rokov 1970 – 1980
  • obdobie rokov 1981 – 1990
  • obdobie rokov 1997 – 2003

P1030468

  • Obdobie rokov 1964 – 1969

 

Základnou ideou sochárskych sympózií v 50. a 60. rokoch vznikajúcich v Európe bol zrod sochárskeho diela uprostred prírody – v kameňolomoch ako „prírodných ateliéroch“. Išlo o vznik skulptúr z miestneho materiálu vo vzťahu k miestnej krajine a s víziou následnej integrácie sochy s prírodou.  S pomocou miestnych obyvateľov si nadšenie a prvé skúsenosti z rakúskeho St. Margarethen Chlupáč, Uher a Rudavský overili na vlastnej koži v tzv. „predsympóziu“ v roku 1964. Nasledujúci prvý ročník odštartoval  sériu najvydarenejších ročníkov sochárskeho sympózia vo vynikajúcej zostave samotných zakladateľov sympózia, ale aj so zahraničnými účastníkmi Karlom Prantlom z Rakúska a Herbertom Baumanom z Nemencka. Ich plastiky dodnes zdobia sympózium v Ružbachoch a patria k skvostom celého sympoziálneho areálu. Počas nasledujúcich štyroch ročníkov pribudlo do Areálu k ôsmim pôvodným ďalších sedemnásť sôch od známych uznávaných európskych umelcov: Maurice Lipsi z Francúzska, Barnabas Sartori z Rakúska, Yasuo Mizui z Japonska, Rolf Jorres a Elmar Daucher zo západného Nemecka, Pat Discaová a Bredford Graves z USA, Natalia Andolfato z Talianska, či český zástupcovia Zdeněk Palcr, Zbyněk Sekal, Libor David a Slovákov Andrej Rudavsky, František Patočka, Pavol Binder.

P1030476

 

  • Obdobie rokov 1970 – 1980

Obdobie poznamenané „normalizáciou“ spoločenského života aj umenia. V tomto období sa sympózia nezúčastnil žiadny umelec zo západného bloku. Prednosť dostali umelci bratských socialistických krajín (Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Poľsko, krajiny bývalého Sovietskeho zväzu). Vzniklo mnoho diel nízkej kvality, orientovaných na popisný figuralizmus, ale zároveň aj niekoľko zaujímavých skulptúr nadväzujúcich na predchádzajúce obdobie od autorov Juraj Bartusz, Juraj Gavula, Imrich Svitana, Mária Bartuszová zo Slovenska.  V roku 1980 sa prvý krát na ružbašskom sympóziu ako sochár zúčastnil rodák z Ružbach Štefan Kovaľ. Neskôr bol niekoľkoročný správca kameňolomu. Dnes tu má aj svoj ateliér. Štefan Kovaľ bol „dušou“ sympózia, na žiadnom z nich nechýbal s radou, pomocou, organizačným zabezpečením. Aktívne ako sochár sa zúčastnil na dvoch z nich.

 

P1030478

 

  • Obdobie rokov 1981 – 1990

 

Aj obdobie do roku 1990 malo podobný priebeh a úroveň ako predchádzajúce desaťročie. V roku 1987 – 1988 bola vypracovaná štúdia a architektonický projekt Pavla Merjavy a kol. rozmiestnenia a označenia vytvorených diel, oplotenia a rekonštrukcie areálu lomu. Zámerom bolo vytvoriť príťažlivý Areál Medzinárodného sochárskeho sympózia najmä pre turistov. Tento zámer však nebol realizovaný.  V roku 1990 sa konal posledný ročník sympózia, ktoré sa  dovtedy organizovalo nepretržite 27 rokov. Ružbašské sympózium sa tak zaradilo medzi najdlhšie trvajúce sochárske sympózia v Európe.

 

P1050648

 

  • Obdobie rokov 1997 – 2003

 

Porevolučné nadšenie umelcov, organizátorov a zodpovedných funkcionárov rýchlo opadlo. Problémy nastali pri vysporiadaní pozemkov, ale ustal záujem aj zo strany umelcov a kultúrnej obce. V období keď sa už zdalo, že ružbašské sympózium natrvalo zapadne do zabudnutia, bol v roku 1997 Areál so všetkými sochami vyhlásený za kultúrnu pamiatku. Tým sa predišlo snahám premiestniť plastiky do iných „kultúrnejších“ oblastí Slovenska.  S veľkým úsilím a podporou kúpeľov a obce sa podarilo opäť oživiť ďalších 6 ročníkov sympózia pod garanciou Tatranskej galérie v Poprade. Podujatia však boli buď nostalgickou spomienkou na zašlú slávu predchádzajúcich ročníkov, alebo provokujúcim stretnutím umelcov s cieľom pripomenúť veľký kultúrno-hodnotový význam tohto miesta – génia v kontexte slovenského, ale aj európskeho výtvarného umenia. V pol. 90. rokov sa rozhodol sympózium vo Vyšných Ružbachoch oživiť sochár Miroslav Kollár (absolvent VŠVU z r. 1992 v ateliéri Jozefa Jankoviča), a to inovatívnou formou. Prostredníctvom cezhraničnej spolupráce do podujatia zapojil viacero subjektov (štátnych, súkromných), vymedzil tému na isté časové obdobie a postupne začal popri rovesníkoch alebo starších sochároch z domácej scény prizývať účastníkov z európskych aj mimoeurópskych krajín.

 

P1030483

 

Tatranská galéria v spolupráci s obcou Vyšné Ružbachy a spoločnosťou PEGAS B.E.K.D. v roku 2012 úspešne zrealizovala naplánovanú 1.etapu rekonštrukcie a propagácie Areálu MSS Vyšné Ružbachy. Táto unikátna kultúrna pamiatka je stále kultúrnou verejnosťou nedocenená. Sympózium patrí medzi najstaršie sympózia v Európe, ktorého zakladateľmi boli dnes umelci európskeho významu Karl Prantl, Rudolf Uher, Miloslav Chlupáč, Andrej Rudavský.(história sympózia viď príloha, text z katalógu z roku 2012).

Rok 2012 :   bolo zreštaurovaných dohromady 6 plastík a celkovo upravená väčšia  časť Areálu MSS. Prostredníctvom propagácie bol vydaný katalóg s podrobným popisom reštaurovania,odbornou štúdiou o histórii MSS a postavený rozmerný billboard pred príjazdom do Areálu. S mimoriadnym úspechom verejnosti(takmer 300 návštevníkov)sa stretlo záverečné podujatie – koncert klasickej hudby a prezentácia katalógu.

Rok 2015 sa Tatranská galéria  rozhodla pokračovať vo zveľadení Areálu (s overenými partnermi – obec VR a sochárom Š.Kovaľom) opätovne v troch úrovniach. Reštaurovanie ďalších významných diel a ich označenie. Diela zakladateľov a účastníkov v 60.tych rokov sympózia najvýznamnejších skulptúr mimoriadnej umeleckej hodnoty v tomto Areáli. 1964 predsympózium Rudolf Uher (Československo),Miloslav Chlupáč (Československo), 1965 1.ročník MSS Herbert Bauman (Rakúsko), 1966 2.ročník MSS Maurice Lipsi (Francúzsko),Zdeněk Palcr (Československo), Barnabas Sartori (Rakúsko) – 2 plastiky, 1967 3.ročník MSS Rolf Jorres (Nemecko),František Patočka(Československo), 1968 4.ročník Hiromi Akiyama (Japonsko) 1977 10.ročník Mária Bartuszová (Československo). Označenie najvýznamnejších diel. V tejto etape plánujeme označiť 25 diel z 1.etapy histórie MSS(60e roky).Označenie bude pozostávať z vyhotovenia travertínových podstavcov a kovového štítku. Propagácia Areálu MSS a uvedenie do širšieho celoeurópskeho povedomia bude spočívať vo vybudovaní informačného systému o umiestnení sôch v Areáli a nainštalovanie billboardu v Nižných Ružbachoch. Živé podujatie – koncert klasickej hudby priamo v Areáli  Muchovo kvarteto Bratislava so sólistami Terézia Kružliaková Babjaková, Martin Babjak, Ján Babjak.

 

P1050649

 

Cieľom podujatia je pri príležitosti 50.výročia založenia MSS prinavrátiť výnimočnú pozíciu tejto lokality s Areálom vytvorených umeleckých diel na kultúrnej mape Európy. Podporiť záujem o túto unikátnu kultúrnu pamiatku a zároveň aj podporiť zvýšenie kultúrneho turizmu v tejto lokalite severného Spiša cez širokú verejnosť, odborné publikum, vysokoškolskí a stredoškolskí študenti umeleckých odborov, kultúrni pracovníci na rôznych inštitucionálnych úrovniach a turistická verejnosť.

Na financovaní projektu sa veľkou mierou opätovne bude podieľať obec Vyšné Ružbachy, Prešovský samosprávny kraj a Tatranská galéria, ktorá je dlhodobo poverená Ministerstvom kultúry odbornou garanciou nad touto kultúrnou pamiatkou.

Medzinárodne sochárske sympózium Vyšné Ružbachy patrí medzi jedno z najstarších sympózií v Európe. Jeho ďalší osud je však neistý. Podujatie európskeho formátu sa nezaobídu bez podpory širokej verejnosti ako aj významných kultúrnych ustanovení. Dôležitou ostáva aj otázka zachovania a zreštaurovania vytvorených diel, niektoré z nich mimoriadnej umeleckej hodnoty.  Areál Medzinárodného sochárskeho sympózia vo Vyšných Ružbachoch bol 1.7.1997 MK SR vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

Zamoyski Institut NO dalsie logicko doplnene

 

TEXT ZDROJ : Zamoyski Inštitút N.O

FOTO ZDROJ :  Zamoyski Inštitút N.O

13. februára 2021 si pripomíname 100. výročie vysviacky troch slovenských biskupov

12.02.2021

,,Menovaním a vysviackou troch slovenských biskupov bolo jedno z najvýznamnejších udalostí, ktoré výrazne pomohli pri konštituovaní svojbytnosti slovenského národa“. ,, Nitra, milá Nitra, ty slovenská mati, keď pozriem na Teba musím zaplakati“ Do Pribinovho mesta pricestoval apoštolský nuncius, predstavitelia štátnej a verejnej [...]

Keď , , obyčajný“ Pčolka nezvládol železničnú situáciu. . . . . . . .

19.01.2016

Keď ,,obyčajný“ Pčolka nezvládol železničnú situáciu…….. V regióne Stará Ľubovňa prebehla petícia po názvom : ,, Aktivita za obnovenie vlakov na trati Poprad – Plaveč – Lipany“. Aktivisti blízky politickému hnutiu Obyčajní ľudia, sa dlhodobo snažia rôznymi protestnými formami zaujať na seba pozornosť aktivitou, ktorá je veľmi [...]

Miestom posledného odpočinku poľských aristokratiek sa stali Vyšné Ružbachy

15.03.2015

Pre región Stará Ľubovňa nie je šľachtický rod Zamoyski neznámym pojmom. Málo sa ale vie o tom, že práve vo Vyšných Ružbachoch našli miesto svojho posledného odpočinku dcéry grófa Andreja Zamoyski – Róza a Tereza. Nadácia zo Zakopaného zrealizovala rekonštrukciu hrobky miesta posledného odpočinku významných poľských aristokratiek. Podotknúť treba, že táto [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Radoslav

Zamoyski Inštitút - pohľad na históriu regiónu Stará Ľubovňa

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 27465x
Priemerná čítanosť článkov: 5493x

Autor blogu

Kategórie