Založ si blog

Miestom posledného odpočinku poľských aristokratiek sa stali Vyšné Ružbachy

Pre región Stará Ľubovňa nie je šľachtický rod Zamoyski neznámym pojmom. Málo sa ale vie o tom, že práve vo Vyšných Ružbachoch našli miesto svojho posledného odpočinku dcéry grófa Andreja Zamoyski – Róza a Tereza. Nadácia zo Zakopaného zrealizovala rekonštrukciu hrobky miesta posledného odpočinku významných poľských aristokratiek. Podotknúť treba, že táto rekonštrukcia sa pripravovala pár rokov, zbierali a hľadali sa pre tento zámer finančné prostriedky.

Rodičia Rózy a Terezy

Gróf Andrej Przemyslav Zamoyski bol vnukom poľského ordinára Stanislava Kostku Zamoyského a Žofie z rodu Czartoryskich. Andrej Przemyslav sa narodil 10. júla 1852 vo Varšave. Dostal dobrú kresťanskú výchovu a vzdelanie. Bol vychovávaný k patriotizmu a už v mladosti sa stal veľkým milovníkom histórie. Andrejovi rodičia si zakladali totiž na tom, aby ich syn mal v budúcnosti dobrý kontakt s osobnosťami, ktoré spravujú spoločnosť a národ. Gróf Andrej Zamoyski v roku 1882 kúpil ľubovnianske hradné panstvo, ku ktorému patrili aj obce Podsadek a Chmeľnica. V roku 1885 si kúpil od Evanjelického lýcea v Kežmarku kúpele  Vyšné Ružbachy, taktiež lesy a pozemky v okolí Vyšných Ružbách, Podolínca a v Mníšku nad Popradom. Aristokrat Andrej Zamoyski sa takto stal jedným z najväčších majetkových vlastníkov na Spiši. V roku 1885 sa v Paríži oženil s Máriou Karolínou de Borbón, princeznou Dvoch Sicílií. Novomanželia po svadbe prišli bývať do Starej Ľubovne. Andrej a Karolína nebývali v hrade, ale v kaštieli pod hradom, pretože hrad bol vo veľmi nevyhovujúcom stave. Gróf Andrej investoval do čiastočnej rekonštrukcie kúpeľov Vyšné Ružbachy, aby im prinavrátil ich bývalú slávu. V kúpeľoch nechal postaviť Villu Karolínu, ktorú pomenoval po svojej manželke. Rodina Zámoyski udržiavala veľmi dobré vzťahy s miestnou honoráciou, no Andrej sa verejne a politicky na Spiši neangažoval. V manželstve Karolíny a Andreja sa narodilo osem detí: prvorodený Gašpar (1886) zomrel ako malé dieťa v Krakove. Jeho urnu priviezli na hrad do Starej Ľubovne a vsadili do steny hradnej kaplnky sv. Michala Archanjela. Postupne sa im narodili Mária Jozefa (1887-1961), František Jozef (1888-1948), Stanislav Kostka (1889-1913), Mária Izabela (1891-1957), Mária Terézia (1894 – 1953), Mária Karolína (1896-1968) a Jan Kanty (1900-1961).

Rodina Zamoyski sa hlásila ku katolíckej Cirkvi. Na svojom hradnom panstve mali významného kňaza Mariána Blahu kaplána z Ružbách, ktorý sa stal neskôr banskobystrickým biskupom, práve toho si pozvali do svojej rodiny ako učiteľa a vychovávateľa. Rodina sa venovala charitatívnej a spoločenskej činnosti. Udržiavala kontakty s poľským duchovenstvom a finančne podporovali aktivity spojené s edukačnou činnosťou Cirkvi. V dvadsiatom storočí sa na Spiši zakladali družstevné spolky, v ktorom sa gróf Andrej angažoval. Inicioval tiež vznik remeselnej školy pre synov okolitých roľníkov. V rokoch 1911-1913 pomáhal pri organizovaní pomoci obetiam epidémie týfusu na Spiši. Najmladší syn Ján Kanty v roku 1926 zdedil po rodičoch hrad Stará Ľubovňa spolu s kúpeľmi Vyšné Ružbachy. Rodičia Andrej s manželkou Karolínou sa presťahovali z Ľubovne do poľského Podzamcza. Gróf Andrej zomrel 25. júna 1927 vo veku 74 rokov. Vdova Karolína po smrti manžela vážne ochorela a presťahovala sa do Varšavy, kde sa o ňu starali rehoľné sestry Alžbetínky. Grófka Karolína poručila svoju dušu Pánu vo svojom byte vo Varšave 7. apríla 1941 vo veku 85 rokov.

Dožili skromne, v chudobe.

Napriek tomu, že potomkovia rodiny Zamoyski našli miesto svojho posledného odpočinku mimo územia Slovenskej republiky, pretože z rôznych príčin opustili územie vtedajšieho Československa, práve vdovy Tereza (Mária Terézia) Zamoyski Jezierski a Róza (Mária Izabela) Zamoyski Brzozowski, dcéry majiteľov hradu Stará Ľubovňa Andreja a Karolíny Zamoyski, našli posledné miesto svojho odpočinku na miestnom cintoríne v obci Vyšné Ružbachy. Obe grófky prišli späť do nášho regiónu po smrti svojich manželov. Zaujímavosťou je, že Tereza a Roza žili veľmi skromným životom.

Komunistický režim v Československu nebol k týmto sestrám vôbec prívetivý a za zvláštnych okolností skonfiškoval všetok majetok ich brata Jána Kanty Zamoyski. Chudobné sestry tak našli príbytok u obyvateľov obce Vyšné Ružbachy, ktoré na oplátku miestnych učili variť, piecť a tiež duchovnej, školskej a spoločenskej výchove. Práve v tejto obci našli aj miesto svojho posledného odpočinku. Tereza odišla do večnosti 28. decembra. 1953 a jej sestra Roza ju nasledovala o štyri roky neskôr, 11. júna 1957.

grofky pravda

Grófky – sestry Tereza a Roza Zamoyske

hrobka 1

Miesto posledného odpočinku grófiek – cintorín Vyšné Ružbachy
hrobka 2

Miesto posledného odpočinku grófiek – cintorín Vyšné Ružbachy

Fotografie zdroj : Zamoyski Inštitút

13. februára 2021 si pripomíname 100. výročie vysviacky troch slovenských biskupov

12.02.2021

,,Menovaním a vysviackou troch slovenských biskupov bolo jedno z najvýznamnejších udalostí, ktoré výrazne pomohli pri konštituovaní svojbytnosti slovenského národa“. ,, Nitra, milá Nitra, ty slovenská mati, keď pozriem na Teba musím zaplakati“ Do Pribinovho mesta pricestoval apoštolský nuncius, predstavitelia štátnej a verejnej [...]

Keď , , obyčajný“ Pčolka nezvládol železničnú situáciu. . . . . . . .

19.01.2016

Keď ,,obyčajný“ Pčolka nezvládol železničnú situáciu…….. V regióne Stará Ľubovňa prebehla petícia po názvom : ,, Aktivita za obnovenie vlakov na trati Poprad – Plaveč – Lipany“. Aktivisti blízky politickému hnutiu Obyčajní ľudia, sa dlhodobo snažia rôznymi protestnými formami zaujať na seba pozornosť aktivitou, ktorá je veľmi [...]

Quo vadis , , Medzinárodné sochárske sympózium Vyšné Ružbachy“

03.05.2015

Medzinárodné sochárske sympózium vo Vyšných Ružbachoch slávi v roku 2015 svoje 50. výročie založenia. Ab imo pectore.. Z hĺbky srdca… Obec Vyšné Ružbachy sa nachádza na východných svahoch Spišskej Magury. Priaznivé klimatické podmienky a teplé minerálne pramene, ihličnaté lesy a horský ráz krajiny – to sú atribúty, vďaka ktorým je obec [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Radoslav

Zamoyski Inštitút - pohľad na históriu regiónu Stará Ľubovňa

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 27461x
Priemerná čítanosť článkov: 5492x

Autor blogu

Kategórie